sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Mont Blanc -varusteiden testausta

Tämä teksti käsittelee huiputusvarusteitani ja ajatuksiani niistä käyttötestien jälkeen. Teksti siis sisältää tuoteasettelua, ja jos olet sille allerginen, kannattaa jättää tämä kirjoitus väliin. 

Mont Blanc -projektini alkaessa olin ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa "ei mitään päällepantavaa" todellakin piti paikkansa. Varusteiden valinta vuorikiipeilyä varten on ollut haastava ja mielenkiintoinen juttu.

Janiina Ojanen

Käyttöolosuhteet ovat vaativat. Sää muuttuu matkan varrella laakson helteisestä kesästä huippualueen jäätikköolosuhteisiin. Lämpötilavaihtelu voi olla 30–40 astetta. Aurinko on polttava, vaikka olemme pakkasolosuhteissa jäätiköllä. Tuulen navakkuus voi olla melkoinen.

Jos vaatteet kastuvat esimerkiksi hikoilun tai sateen vuoksi, ylhäällä niiden kuivaaminen on haastavaa. Kiivetessä varusteiden pitää toimia oikein, jotta eteneminen on mahdollisimman energiatehokasta ja varusteet tukevat suoritusta. Koska kantamukset on minimoitava, ei vaihtovaatteille ole repussa tilaa. Mukaan tulee kypärä, jäähakku ja -raudat, valjaat, otsalamppu sekä ravinto ja neste. Ja meidän tapauksessamme kamerakalusto, johon liittyviä haasteita Laku taannoin pohdiskeli.

Koska en osaa täysin ennakoida edessä olevaa, eikä olosuhteita voi kotikonstein simuloida, on tärkeää tuntea varusteet, niiden toiminnallisuudet ja yhteensopivuus oman kehon kanssa. Vaadittavien ominaisuuksien ja vaihtoehtojen kartoitukseen sain avukseni Niina Jurvasen (Scandinavian Outdoor). Hän opasti minua kädestä pitäen, mitä kaikkea varusteiden valinnassa pitää huomioida. Yhteenveto tuosta opastuksesta löytyy täältä.

Tein hankinnat hyvissä ajoin, jotta ehtisin tutustua varusteisiin kunnolla. Nyt takana alkaa olla melko mittava määrä testaustunteja erilaissa ympäristöissä. Mielestäni olen saanut kohtuullisen hyvän kuvan siitä, millaisilla välineillä olen vuorta lähdössä huiputtamaan.

Varustus rakentuu useasta kerroksesta.
Alimmainen kerros on merinovillaiset aluspöksyt ja jämäkät urheilurintaliivit. Näiden istuvuuden merkitys on todella suuri. Rintskoiksi valitsin mallin, jota olen jo vuosia käyttänyt kaikessa liikunnassa. Alushousut ostin tätä varten. Merinovilla tuntuu ihanan pehmoiselta iholla, mutta rehellisesti sanottuna en ole toistaiseksi huomannut eroa normeihin urheilualusvaatteisiini.

Seuraavaksi tulee aluskerrasto, jonka lämmön- ja kosteudensiirto-ominaisuudet ovat yksi tärkeimmistä jutuista. Hiki ja kuumuus pitää saada nopeasti iholta pois, tai olo muuttuu todella tukalaksi. Saman asun pitää olla tarvittaessa todella lämmin.

Yhteistyökumppanini Nikander.fi on tarjonnut minulle harjoituskauteen teknisiä urheiluvarusteita. (Käyttökokemuksia niistä voit halutessasi lukea aiemmasta tekstistäni täältä.) Vaikka lähtökohtaisesti ajatus oli, että ne varusteet ovat harjoituskauteen, osa soveltuu myös huiputusreissulle. Siihen osastoon kuuluu X-Bionicin Radiactor-kerrasto, joka on palvellut minua hienosti koko talven juoksulenkeillä, välillä ainoana kerroksena juoksutakin alla.

Sukista en osaa vielä sanoa paljoakaan. Falkenin alus- ja päällisukka-ratkaisua en ole vielä ehtinyt testata, mutta toisena vaihtoehtona olevat X-Socksit ovat tuntuneet oikein hyviltä ja eivät hierrä yhtään. Tosin joskus vahva kompressio saa jalkaterät tuntumaan kylmiltä. Mutta se voi olla oma ominaisuuteni (Niina varoittelikin naisten heikosta ääreisverenkierrosta) tai johtua jostain muustakin.

Seuraava kerros pitää kehon lämmön tallessa kuoriasun alla. Power strech on tuntunut materiaalina ihanalta ja lämpöiseltä, mutta sellaisiin pakkasiin en ole kuoripuvussa ehtinyt, että välikerroksen varsinaiset ominaisuudet olisivat päässeet esiin.

Huiputukseen tarkoitettu Haglöfsin kuoripukuni on mahtava! Minä, "kahinavaatteiden" inhoaja, olen (salaa myös itseltäni) pari kertaa käynyt sateella kuoritakki päällä kaupassa. Se istuu kuin hanska ei rajoita liikeratoja, pitää täysin vettä ja tuulta, eikä hiosta yhtään.

Kuorihousut ovat myös erittäin hyvät, mutta niissä on, ei nyt miinus, mutta yksi asia, joka voisi olla vielä parempi: Treenikaudella olen välillä käyttänyt myös Trespassin kuorihousuja, joissa on punttien avaamismahdollisuus ylös asti. Tästä johtuen housujen pukeminen ja riisuminen onnistuu nopeasti isot vaelluskengät jalassakin. Huiputukseen valituissa Haglöfsin Vandra II Q -housuissa punttien vetoketjut päättyvät polven kohdalle. Eli kengät pitää ottaa pois, jos haluaa riisua kuorihousut. Tämä ei ole mikään kriittinen asia. Raportoinpahan kuitenkin ajatuksen, joka tuli mieleeni, kun olin tilanteessa, jossa tuli tarve ottaa kuorihousut hetkeksi pois ja laittaa sitten takaisin jalkaan.

Testasin housujen vedenpitävyyttä istahtamalla ne jalassa vesilätäkköön: toimii! Tytär seurasi testausta kateellisena. Hän tiedusteli, miksi en käytä samanlaisia kurahousuja kuin hän pienempänä. Kuultuaan vastaukseni housujen hengittävyysvaatimuksesta hän ilmoitti tarvitsevansa samanlaiset, sillä kyllä hänenkin pyllynsä voi hiota!

Taukotakki on niin hieno, että sitä käytin koko kevättalven arkikäytössä. Se on kevyt kuin höyhen, suloisen lämmin ja pakkautuu pieneen tilaan.

Myssy ja kahdet hanskat, niitä en ole testaamaan ehtinyt paljoakaan. Sisähanskat ja järeät kintaat päällekäin ovat melkoisen tukeva setti, mutta silti käsien ote tuntuu pitävältä. Joku kommentoi aiempaan tekstiini, että valitsemani kintaat saattavat olla jopa hiukan liian järeät. Se jää nähtäväksi ja olen miettinyt, pitäisikö varmuuden vuoksi hankkia kevyempi kakkosratkaisu kintaille.

Ja sokerina pohjalla kengät. Lowan Mauria W GTX Flex -kenkäni (apua, kuka näitä tuotemallinimiä keksii?!) istuvat hyvin ja ovat juuri oikean kokoiset. Ne ovat loistavat!
Mutta. Tulen tarvitsemaan mukaan keinoihoa tai isoja rakkolaastareita. Nimittäin kovapohjaisilla kengillä kävellessä varren yläreuna tuntuu pohjetta vasten juuri sillä tavalla, että luulen säären hiertymiä olevan luvassa. Lyhyillä matkoilla se ei vaivaa, ja olen muutaman tunninkin painellut menemään kengillä ilman näkyviä jälkiä. Mutta kun kroppa turpoaa vuorella ja liikkuminen on erilaista, luultavasti hiertymiä seuraa. Osin haaste on se, että kovapohjaisella vuorille tarkoitetulla kengällä kävely on yllättävän erilaista kuin tavallisella. Eli treenailen vielä askellustakin, ehkä sekin auttaa.

Yhteenvetona sanottakoon, että olen siis tyytyväinen ja luottavainen varusteideni suhteen. Varmasti edessä on jotain ennakoimatonta, mutta se kuuluu seikkailuun!

Kuusi viikkoa.

9 kommenttia:

  1. Mulla tuli ihan hiki, kun luin tota testaamista ja eri vaatteita, johtui varmaan hiki siitä, ku en tainu hengittää ollenkaan, oli niin mielenkiintoista. On siinä kyllä miettiminen etukäteen kaikelle, toi vesilätäkössä istuminen oli varmaan mukavaa, näkiköhän muut kuin tyttäresi? Ei sitä osaa tämmönen tavallinen mummo kuvitella, mitä tuo kaikki on, mutta onneksi sinä kerrot sen täällä ja saamme seurata retken lähentymistä päivä päivältä. Iso on projekti teidän tiimillä kaiken kaikkiaan. tsemppiä taas alkavalle viikolle harjoitusten tekoon. T. Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmistautuminen on hikistä hommaa, monellakin tavalla, mutta hauskaa ja jännittävää!
      Luultavasti lätäkkötestin näki joku muukin kuin tytär. Ehkäpä olivat kateellisia, sillä ketäpä meistä ei joskus huvittaisi molskauttaa kuralilluun oikein näyttävästi! :D
      Hyvää treeniviikkoa sinulle myös, Leena!

      Poista
  2. Mä olen kans kateellinen! Jos ei nyt ihan kuralätäkköön tee mieli istua niin märälle puiston penkille kylläkin. Mun tuulipuvun housut ei kestä edes märällä penkillä istumista vaan vesi tulee heti läpi. Ja kun kävelin kaatosateessa kauppaan niin kastuin ihan läpimäräksi kun vesi tuli tuulipuvun läpi. Huolimatta siitä että kyseinen puku on vettähylkivä. Huppu oli päätä ja niskaa vasten ihan litimärkänä, samoin selkä ja rinnukset sekä hihat ja jalat väli- ja alusvaatteita myöten. Eikö sun kuoripuvusta tule yhtään vesi läpi vaikka kävelet kaatosateessa? Eikö edes huppu ja rinnanpäällinen kastu läpi kaatosateen ropistessa niihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monenlaista takkia on tullut vastaan, mutta tämä on kyllä paras kaikista tähänastisista. Toki kaikilla vaatteilla on rajansa, mutta ainakaan vielä ei ole vastaan tullut vuotokohtaa. Olen aika arka kylmälle ja märälle, mutta niin vaan hyvillä varusteilla pärjää. Jopa Suomen kesässä! :D

      Poista
  3. Hei! Onko siis tuo takki myös Vandra II vai jokin muu Haglöfsin malli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anu!
      Huiputustakki on Haglöfsin Roc Spirit Q. Lisätietoa siitä ja muustakin huiputusvaatetuksestani löytyy täältä: http://vuorenvalloitus.blogspot.fi/2015/04/nailla-mennaan-vuorenvalloittajan.html

      Poista
    2. No olinpas puusilmä, kun etsin tuota juttua, enkä löytänyt :) Kiitos infosta!

      Poista
  4. "Huiputukseen tarkoitettu Haglöfsin kuoripukuni on mahtava! Minä, "kahinavaatteiden" inhoaja, olen (salaa myös itseltäni) pari kertaa käynyt sateella kuoritakki päällä kaupassa. Se istuu kuin hanska ei rajoita liikeratoja, pitää täysin vettä ja tuulta, eikä hiosta yhtään."

    Niinpä! Mulla on ollut jonkun aikaa NorthSkyn kuoripuku ja täytyy todeta että kyllä nämä "kahinavaatteet" vain ovat todella mukavia ja käytännöllisiä. Tänään huiputin läheisen mäen ja vaikka se ei vastaa lähellekään vuorenvalloitusta niin kuoripuku oli päällä ja tarpeen. Ihan siitä syystä että se pitää tuon inhottavan syysviiman todella hyvin ulkona, paljon paremmin kuin hyväkään tuulipuku. Ja toisekseen ei tarvitse pelätä vesisadetta kun se tosiaan pitää täysin vettä. Vaikka ulkona on vain tunnin niin on tosi kelju tunne jos sataa kaatamalla ja vesi menee heti tavallisen tuulipuvun läpi. Kuoripuku päällä voi huoletta mennä kaatosateesen eikä tule vesi läpi. Kerran menin testimielessä kuoripuku päällä suihkuun eli todella rankkaan sateeseen. Kuoripuku piti suihkunkin ihan täysin, pisaraakaan en saanut menemään vettä läpi vaikka ihan täysillä suihkutin.

    Mitenkä sitä on ennen tullutkaan toimeen ilman näitä "kahinavaatteita" ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Kunnon varusteissa sääolot vaikuttavat mutta eivät pysäytä.
      Hauskan mielikuvan sain tuosta kuoripuku päällä suihkussa olemisesta! :D
      Kivoja syysulkoiluja!

      Poista

Kiitos, kun kysyt, tsemppaat ja/tai kommentoit Janiinan Vuorenvalloitusta!