torstai 2. huhtikuuta 2015

Näillä mennään! – Vuorenvalloittajan huiputusvarustelista

On tullut aika koota varusteet elokuun Mont Blanc -huiputusta varten, jotta ehdin testata niitä riittävästi. Varustevalinnoissa sain avukseni vuorikiipeilyäkin harrastaneen Niina Jurvasen Scandinavian Outdoorilta. Niina kertoi vuorikiipeilykokemuksistaan ja antoi minulle kullanarvoista tietoa niin edessä olevaan koettelemukseen kuin varustevalintoihinkin.

Sovituspuuhissa kului pari hikistä tuntia. Niina muistutti varusteiden tärkeydestä pitkäkestoisessa suorituksessa, joka tehdään haastavissa olosuhteissa: kun jokainen askel on ponnistus, pitää varusteiden tukea suoritusta, ei hidastaa sitä.

Tässäpä nyt varusteet, jotka lähtevät Vuorenvalloitukseen. Teksti sisältää runsaasti tuotesijoittelua, koska haluan kertoa, mitkä varusteet valitsin ja miksi. Eli jos olet allerginen tuotemerkkimaininnoille, kannattaa skipata tämä teksti.

Alusvaatteet
Alimmaisen kerroksen vaatteita en hankkinut tällä kertaa, vaan keskityin ulompiin kerroksiin. Minulla on urheilukäytössä loistavia rintaliivejä, joita harkitsen käyttäväni myös Mont Blanc -reissulla. Alushousut sen sijaan pitää hankkia erikseen. Niina suositteli alusvaatteiden materiaaliksi villaa.

Sukat
Sukka-asioissa(kin) on kuulemma eri koulukuntia. Minä lähden kokeilemaan kahden sukan tekniikkaa. Alussukkina kokeilen Falken Double Dry -sukkaa, jonka päälle sitten Falken TK2 Wool -sukka. Toisena päällisukkana minulla on X-Socksin Trekking-sukka.

Aluskerrasto
Aluskerraston osalta luotan aiemmin esittelemääni X-Bionicin Radiactor-asuun. Olennaista on hyvä istuvuus, hengittävyys ja kosteudensiirto. Ihon pitää pysyä kuivana ja lämpötilan sopivana. Vaatteen pitää istua kuin valettu; valjaiden alla rullautuvat paidanhelmat eivät tule kyseeseen.

Välikerros
The North Facen Flux Power Stretch -takki ja housut on suunniteltu vuorikiipeilyyn. Niina muistutti, että välikerroksen tulee sitoa kehon tuottamaa lämpöä kuoriasun alle. Hän suositteli minulle Power Stretch -materiaalia, koska se joustaa kehon liikkeiden mukaan, siirtää kosteuden ja sitoo lämpöä tehokkaasti.

Taukotakki
Rab Continuum Hoodie Women's on tosi kevyt untsikka, joka pakkautuu omaan taskuunsa eli ei vie tilaa eikä juurikaan kuormita huiputuskeikalla. Slim-fit-malli mahtuu hyvin kuoritakin alle silloin, kun tarvitsen lisälämpöä eli luultavasti lähinnä lyhyillä kiipeämistauoilla.

Kuoripuku
Tämä on ehkä tärkein osa huiputusvarusteita. Puku altistuu koville olosuhteille: vedelle, tuulelle, lumelle, jäälle, kiville, valjaiden hankautumiselle ja niin edelleen. Samaan aikaan kehon sopivan lämpötilan ylläpitäminen on tärkeää eli hengittävyyttäkin kaivataan.

Kuorihousut
Haglöfsin Vandra II Q -housuissani on Gore-Tex-kalvo, jonka vedenpitävyys (vesipilariarvo 28 000 mm) on sitä luokkaa, että voin istahtaa lepäämään märällekin kivelle ilman että kankut kastuvat. Hyvä hengittävyys, lämmön ja kosteuden tasaus sekä kulutuskestävyys ovat muita haluttuja ominaisuuksia. Näissä pöksyissä on vielä lahkeista polveen ylettävät vetskarit helpottamassa jämerien ylävuoristokenkien pukemista.

Kuoritakki
Haglöfsin Roc Spirit Q on vuorikiipeilyynkin suunniteltu takki, jonka vedenpitävyys on sama kuin housuissa eli se on täysin veden ja tuulenpitävä ja hengittävyysarvo on RET >5 (yli 25 000 g/m2/24h). (Jos totta puhutaan, nuo mitta-arvot eivät sano minulle paljoakaan. Itse luotan Niinan neuvoihin. Kerron kuitenkin, mitä tuoteselosteessa lukee, jos vaikka tätä lukee joku, jolle nuo luvut sanovat enemmän.)
Takissa on kaikenlaisia erikoistoiminnallisuuksia, kuten kainaloiden tuuletusvetoketjut ja kiipeilykypärän kanssa sopivaksi suunniteltu huppu. Ja mikä parasta: se on hienon turkoosi!

Hanskat
Kädet ovat aika kriittiset palelun kannalta ja melkoinen setti tarttui mukaan: alushanskoiksi Marmotin Power Stretch -hanskat ja päälle massiiviset The North Facen Nuptse -kintaat. Kaikenlaista lisäominaisuutta on näissäkin rannenauhoista pyyhintäpintoihin.

Sokerina pohjalla:
Kengät
Lowa Mauria W GTX Flex -kengät ovat kevyemmät kuin luulin vaelluskenkieni olevan. Tyylikkäämmät kuin luulin vuoristokenkien olevan. Jäykkä pohja soveltuu hankalaan maastoon ja lesti tuntuu istuvan minulle täydellisesti. Koko on puolisen numeroa isompi kuin kenkäni normaalisti. Niina totesi, että noissa korkeuksissa jalka ei aina nouse ihan kepeästi kivien yli, ja kengissä onkin korkealle nouseva kumisuojus suojaamassa Gore-Tex-pintaa.

Mukaan tarttui myös Petzl-otsalamppu.

Paikan päältä vuokrataan ainakin ylävuoristokengät, jäähakut ja -raudat sekä kypärät. Vielä pitää ostaa ainakin päähine ja ne alushousut. Huiputusreissun reppu mietityttää. Minulla on hieno Tresspasin GTX -reppu, jonka runko on rakennettu pitämään reppu irti selästä. Se on hieno juttu hikoilun estämiseksi. Mutta jos meidän on tarkoitus kantaa juotava neste selkäämme vasten, jotta kehon lämpö pitää sen sulana, ei tuo reppu sovellu huiputukseen.

Ja sitten on aurinkolasiasia, joka on juttu erikseen. Pitää sovittaa napakasti istuva malli. Linssien väri pitää miettiä tarkkaan: vaaleat olisivat hyvät suojalasit, tummat estävät häikäisyä, oranssit taas sopivat jäätikölle (lumen häikäisyä estämään). Jos en voi käyttää piilareita, pitää lasit ottaa vahvuuksilla, jolloin ne pitää olla päässä koko ajan. Tuolloin tumma linssi voi olla hankala yökiipeämisessä.

Voi jestas, kun maailmassa taas on monta ihmeellistä asiaa... Oppaamme Pette taitaa taas pian saada hämmentyneen kyselysähköpostin. Mutta askel kerrallaan mennään eteenpäin ja nyt monta asiaa on taas ratkottu ja setvitty. Pikkuhiljaa alkaa huiputuskuvani värimaailma selvitä!

12 kommenttia:

  1. Oletko miettiny et repussa pitää olla tilaa myös kahvitermarille. Ei oo kivaa jos päänsärky pääsee yllättää. Iloista ja "munarikasta" pääsiäistä.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huiputukseen lähdettäessä ei oteta grammaakaan ylimääräistä kannettavaa mukaan, eli täytynee sopeuttaa itsensä kestämään melkein vuorokausi ilman kahvia...Huh. Siinä onkin todellinen haaste! :D
      Iloista pääsiäistä!

      Poista
    2. Jansku, ratkaisuni PVn tarjoamille viikon leireillä on ollut pakastekuivattu kahvi kerta-annospusseissa. Pussi auki ja kielelle, pahaa mutta vie kofeiinipäänsäryn ;)

      Poista
    3. Ihanaa Jussi, kiiiiiiitos! Tätä varten kaverit on olemassa! :)

      Poista
  2. Oletko miettinyt tilannetta, jossa vuokraamasi ylävuoristokengät hiertävät jalkasi rakoille? Mitä jos vuokraamisen sijasta ostaisit omat ja ajaisit ne sisään ennen reissua? Kaverini, joka huiputti Mt.Blancin, teki tällä tavoin.

    Kiitos hyvästä blogista, tekstiäsi on ilo lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Olen tuota vähän miettinyt, sillä lähestymiseen tarkoitetut vaelluskenkänikin ovat nyt sisäänajossa hiukan hiertäneet säärtä. Olen toiveikas, että tilanne muuttuu, kun opin kävelemään niillä oikein. Mutta jos/kun ylävuoristokengät ovat vielä jäykemmät, saattaa tosiaan luvassa olla haasteita.

      Parasta varmaan olisi, jos pystyisi ostamaan ylävuoristokengätkin omaksi. Ongelma vaan on se, että ne taitavat olla aika kalliita, ja koska en vielä tiedä, onko Mont Blancin jälkeen edessä uusia (fyysisiä) vuoria, voi olla aika iso investointi ostaa ylävuoristokengät yhtä reissua varten. Mutta täytyykin paneutua asiaan vielä lisää ja kysyä Petten mielipidettä. :)
      Kiitos erinomaisesta pointista ja mieltä lämmittävästä palautteesta! Kiva kun olet mukana!

      Poista
    2. Paljonko ne suurinpiirtein maksavat?

      Poista
    3. Käsittääkseni hintahaarukka vaihtelee muutamasta sadasta tuhansiin euroihin, riippuen millaiset haluaa.

      Poista
  3. Ja ne halvimmat ei kannata ostaa. Mut sullahan on se kenkäkokoelma,joten pari pussia täyteen ja kipinkapin kauppaan et miten olis pieni vaihtokauppa,kohta on iso hätä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omistan vain tarpeellisia kenkiä, ei niistä voi noin vain luopua :D

      Poista
  4. Menisin ihan vuokrakengillä. Chamonixin urheilukaupoista löytyy sitten kaikki kiipeilykenkämallit, pääsee sovittelemaan ja testaamaan, myyjätkin tietää siellä neuvoa ja Pette antaa vinkkejä. Voit tuolta sovitella ja hankkia kengän jatkoon sopivaksi seuraaville reissuille ;)

    Tietty kengät on niin yksilöllisiä juttuja. Rakkoja varmaan tulee, mutta compiidia mukaan :)

    Aurinkolasit pitää olla jäätikölle sopivat ja sellaiset että pysyvät hyvin päässä. Yöllä kun kiipeät, niin et laseja pidä päässä, joten tummuudella ei ole väliä.

    Untuvahanskat ovat liian lämpimät kävellessä/kiivetessä, lisäksi hakusta voi olla vähän hankala ottaa kiinni.
    Kevyemmillä pärjää blankilla.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratkaisit juuri monta ongelmaani!
      Rakkoasioissa naisena olemisesta lienee hyötyä: jos on koko aikuiselämänsä tottunut kulkemaan touko–syyskuu-välin jalat vuorattuna rakkolaastareilla, ei pienistä hietymistä hätkähdä! (Tosin tänä vuonna varmasti täytyy säästellä koipia Blancia varten) :D

      Kiitos valtavasti hyvistä neuvoista ja tsempistä!

      Poista

Kiitos, kun kysyt, tsemppaat ja/tai kommentoit Janiinan Vuorenvalloitusta!